Tips fra andre brukere

Tips fra andre brukere

Helsepersonell vil sørge for at du eller den du har omsorg for, får best mulig pleie. De vil gjøre sitt beste for å hjelpe deg med alle spørsmål og bekymringer du måtte ha. Noen ganger kan det imidlertid være bedre å høre ting fra noen som er i samme situasjon som deg. Erfaringer fra pasienter som selv får sondeernæring, kan være en svært nyttig informasjonskilde. Når du starter opp med sondeernæring, kan det være betryggende å høre beretninger fra noen som har flere års erfaring med det samme. Dersom det er barnet ditt som mottar sondeernæring, kan det være nyttig å få praktiske råd fra andre foreldre, spesielt når man opplever motgang. Å høre hvordan andre håndterer den økte mengden stress og strev i hverdagen, kan gjøre at man føler seg mindre alene om det. 

Her tilbyr vi tips og råd fra andre som enten bruker sondeernæring selv eller har omsorg for noen som bruker dette. Ønsker du flere detaljer, kan du klikke på emnene du er mest interessert i.

Vi er sikre på at hun får i seg alt det hun trenger, fordi alle næringsstoffene er i sondeernæringen.

Foreldre til Sofie 5 år gammel.

Du føler deg sterkere fysisk og kan håndtere ting på en bedre måte. Du er i bedre form og møter utfordringer bedre både fysisk og mentalt.

Peter 48 år gammel

Før min mann ble syk, hadde jeg et bilde av gamle, døende mennesker i mitt hode når noen nevnte sondeernæring. Men nå når jeg ser på min mann som kjemper seg tilbake til livet tenker jeg det er flott å ha denne måten å gi ham mat på.

Jane 67 år gammel

En PEG er svært diskret, og lett å bruke. Knappen sitter bare der til du trenger den. Ellers merker du ikke engang at den er der.

Jack 54 år gammel

Med bruk av sondeernæring kan vi konsentrere oss om å skape en god hverdag for Sofie

Foreldre til Sofie 5 år gammel

Jeg var litt redd fordi jeg på den tiden ikke hadde hjelp av noen, men mating og stell av min kone var veldig enkelt, det var ikke noe problem. Hun så veldig bra ut, vekten økte, og hun følte seg i fin form. Jeg tror at PEG var et godt alternativ, uten den hadde hun ikke kunne leve.

Simon 57 år gammel

Det tok tid å akseptere mitt «nye jeg» og ikke være i stand til å spise mat med munnen. Men det gikk over og nå lar jeg meg ikke affisere av det.

Bill 67 år gammel

Da jeg ble fortalt at jeg kunne dra hjem fra sykehuset, var jeg veldig bekymret for hvordan min familie og jeg skulle klare alt...

Jane 74 år gammel

Nå bruker jeg bare pumpe om natten og jeg elsker friheten det gir meg i løpet av dagen.

Tom 79 år gammel.

For å være ærlig er det godt å snakke med andre pasienter eller omsorgspersoner. Hver person snakker om sine erfaringer. De gir deg støtte, du ser at du ikke er alene. Det man går igjennom som omsorgsperson er det mange andre som opplever.

Sarah 31 år gammel

I går gikk jeg på min søsters fest. Jeg hadde en fantastisk kveld! Jeg fikk sondemat hele tiden. Jeg liker pumpen som ikke tiltrekker oppmerksomhet. På et tidspunkt måtte jeg ta mine medisiner, og da gikk jeg bare inn på kjøkkenet.

James 75 år gammel

Hver dag spiser min mann og jeg sammen på kjøkkenet, akkurat som vi gjorde før operasjonen min. Han får vanlig mat, og jeg får min mat via en sprøyte. Dette har blitt helt normalt for oss. Hvis vi har gjester, går jeg inn på kjøkkenet og tar min sprøyte

Judith 63 år gammel

Jeg svømmer hver uke og tar et avslappende bad en gang i uken uten at dette fører til noen problemer med sonden. I starten var jeg nervøs for å svømme med sonden, men legene informerte meg om at det var ikke noe problem i det hele tatt.

Sophie 45 år gammel

Jeg har reist til Italia, Nederland, Tyskland og Portugal som sondematbruker. Jeg kontakter flyselskapene før avreise og tar med meg sondematen og tilhørende utstyr. Det fungerer veldig bra, og sier meg at jeg egentlig ikke så forskjellig fra alle andre reisende.

Sarah 62 år gammel